matildahaggblom

Livet i ett magiskt land - Om min vardag som praktikant i Sri Lanka

Tillbaka på Fridsro

Kategori: Allmänt

Hej resebloggen och alla dess följeslagare!

Har inte uppdaterat er på 2 dagar nu, och det beror dels på två saker:
1. Helgen har varit väldigt fullspäckad och intensiv och därav har jag somnat ögonblicket jag lagt huvudet på kudden.
2. Jag har inte haft tillgång till internet.
Så, därför kommer här en summering av helgen som varit:

I fredags kom vår handledare hit till Fridsro och gav besked om att vi snabbt skulle packa ihop kläder så vi klarade oss över helgen. Sagt och gjort satte vi oss sedan i en bil och fick vidare instruktioner. Vi skulle tillbringa helgen i Kandy (närmsta stad och Sri Lankas näst största stad) där vi skulle få göra besök på några projekt inom de två stora programmen som Fridsro har, CFC och CBR. (Läs mer om de olika prgrammen och projeketen som Fridsro driver på www.fridsro.org)

Hela fredagen spenderades därför på en skola strax utanför Kandy där CFC varje fredag undervisar lärare från de statliga skolorna inom olika ämnen som berör barnen. Just den här fredagen handlade utbildningen om hur lärarna undviker att sätta barnen under allt för stor press i skolan och om hur lärarna snarare ska agera som consulers/stödpersoner åt eleverna än opersonliga, stränga magistrar. En mycket lärorik och behövande undervisning för dessa lärare skulle jag vilja säga! Och trots att allt som sas den dagen var på Singales och översättningen skedde ganska sporadisk tror jag att jag fick med kontentan av innehållet..

Under lördagen följde vi med CBR till en förskola för funktionshindrande barn där de hade musik- och danslektion för dessa funktionshindrande barn. Ett mycket facinerande arbete att se då dessa två lärare som ledde lektionen båda var blinda! Trots detta kunde det mycket skickligt bemästa sitt arbete och visa dessa barn att de, trots sitt funktionshinder kan leva ett normalt liv och att det finns en framtid för dem. Någonting jag tror dessa barn och männsikor verkligen behöver få uppmuntran till i ett land som Sri Lanka, där funktionshindrade under en mycket lång tid levt ett liv utanför samhället.

Efter en timmes medverkan vid musikklassen åkte vi till nästa projekt som skedde en timmes bilfärd bort, låååång ute i bushen. Där besökte vi ytterligare en förskola, men där fanns både barn med och utan funktionshinder. Exakt vad vår uppgift där var är svårt att säga då jag och Jasmine mest satt med och lyssande när föräldrarna till barnen hade någon slags "frågestund" där de fick komma med frågor och diskutera deras situation. Allt detta skedde ju också på singales så därför var det svårt att veta exakt vad som sas, men kvinnan som följde med oss försökte översätta så gott hon kunde.

Samtidigt som denna "frågestund" bland föräldrarna pågick hade Shani, vår amerikanske vän som också bor på fridsro som volontär, bildlektion med barnen som var där. De var alla så otroligt söta och vi fick möjlighet att öva vår nylärda singales på dessa barn sen.. Det var roligt!

Vi kom tillbaka till Kandy ca klockan 4 på eftermiddagen som följdes av lite efterlängtad vila innan vi begav oss in till centrum av Kandy tillsammans med vår handledare och hans familj. De bjöd oss på både det ena och det andra och vi fick även ett smakprov på vad Kandy har att erbjuda i shoppingväg.. Ångrar redan att jag tog med mig så mycket kläder..
Kvällen avslutades på en mysig restaurang där vi fick prova på den traditionella rätten "hoppers". Vilket inte var gräshoppor som Jasmine trodde.. Tack och lov.

Söndagen blev till att följa med vår handledare och hans familj på söndagsgudstjänst, sedan hem för att vila, ta en promenad i monsunregnet, äta jättegod lunch och sedan åka tillbaka till Fridsro. Och nu ska vi sova.. Ska upp i ottan imorgon för att sedan gå på föreläsning om akupunktur eller va de nu heter. Ska bli spännande! Godnatt


Kommentarer


Kommentera inlägget här: